ABB Elektrik Motor Ürünleri Hakkında

Sıkça Sorulan Sorular

ABB Elektrik Motorları ürün satış hizmetlerinde ADS Mühendislik, Türkiye'nin her bölgesine 7/24 çözüm olanakları sunmaktadır. Uygun fiyat, kaliteli teknik danışmanlık ve çözüm odaklı hizmet anlayışıyla ADS Mühendislik, ABB Elektrik Motorları ihtiyaçlarınızda en etkili çözüm ortağınızdır.


Sıkça Sorulan Sorular

1Motor Gücü ve Beygir Arasında Bağlantı Nedir?
Motor da 0,75 kW 1 beygir olarak belirlenir. Beygirden güce giderken 0,75 ile çarpılır.
2Bir Motor Hakkında Bilgi Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Motor ürünleri hakkında en bilinmesi gereken motor gücü, devri, bağlantı şekli (ayaklı, flanşlı gibi) ve çalışma voltajıdır.

Motor seçimlerinizde ADS Mühendislik uzman ekibi sizlere yardımcı olmaktadır.
3Motor Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Motor seçiminde en önemli etkenlerden biri motorun çalışacağı uygulama alanının belirlenmesidir. Bazı uygulamalarda ek yüklenme yani aşırı yüklemeler meydana gelebilir ve buda motorunuza zarar verebilir. Bundan dolayı motor tercihlerinde bu kriterler dikkate alınarak seçimler yapılmalıdır. Motor gücü devri ve bağlantı şekli uygulamaya göre karar verilmelidir.

Motor seçimlerinizde ADS Mühendislik uzman ekibi sizlere yardımcı olmaktadır.
4Sürücülü Uygulamalarda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Motorlarda sürücülü uygulamalar oldukça önemlidir. Motor gücümüz 90 kW tan büyük ise motorda izole arka rulman veya izole arka kapak tercih edilmelidir, kullanımı zorunlu değildir ama tavsiye edilir. Sebebi ise motorda sürücüden kaynaklı bir manyetik alan oluşur ve bu da rulmanlar üzerinden geçer ve rulmanların yağında kurumaya sebep olur, bunu önlemek için izole rulman ve izole arka kapak kullanılır.
5Motorlarda Bağlantı Şekillerinde Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar Nelerdir?
Motorlarda temelde ayaklı ve flanşlı olmak üzere iki tip bağlantı vardır. Ayaklı bağlantılarda genelde ya kaplinle direkt ya da kayış kasnak olarak bağlanır. Kaplinle bağlantıda ekstra yapılması gereken bir husus yoktur ancak kayış kasnaklı bağlantılarda 160 gövde üzerinde ki motorlarda ön rulmanın NU Rulmanlı olması tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi motor miline kayış kasnaktan dolayı çekme kuvveti biner ve normal standart rulmanın dayanımı aşabilir ve buda rulman sıkıntıları ile yanmaya sebep olur. Motorda diğer bağlantı olarak flanşlı seçenektir ve flanşlı olarak B14 ve B5 seçenekleri vardır.
6Motorda Verim Sınıfı Nedir? IE2 IE3 IE4 Arasında Ki Fark Nedir?
Motorlarda verim sınıfları IEC standartlarına göre belirlenmiş verimlilik oranlarıdır. Belirlenen bu sınıflar belli aralıklarla olmaktadır, motor güçlerine göre bu aralıklar değişmektedir. Motorlarda verimlilik enerji sarfiyatı açısından önemlidir. Motorda verimlilik motorun çıkışında ki güç ile girişinde ki güç arasında ki orantıdır. Daha verimli motorun giriş gücü daha düşüktür bu nedenle diğer motora göre daha verimli olur. Şuanda IEC standartlarına göre IE2, IE3, IE4 ve IE5 verim sınıfları mevcuttur, IE2 sınıfı artık üretimden kaldırılacaktır.
7Motorlarda Alüminyum Gövde ve Pik Gövde Arasında Ki Fark Nedir?
Motorlarda alüminyum ve pik (döküm) olmak üzere iki gövde tipi bulunmaktadır. Temelde aralarında herhangi bir fark bulunmamasına rağmen sadece gövde yapılarında kullanılan malzemelerde farklılık bulunmaktadır. Gövde malzemesi farklı olmasından dolayı gövde dayanımları farklıdır. Pik gövde dayanımı daha fazladır, bu nedenle daha vibrasyonlu olan uygulamalar da pik gövde tercih edilmektedir.
8Motorlarda En Çok Kullanılan Opsiyonlar Nelerdir?
Motorlarda birçok opsiyon çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak belirlenen opsiyonlar aşağıda yer almaktadır.

. PTC Termistör: Motorların sargılarında bulunur ve motorun fazla ısınmasıyla termik attırır.
. PT100: Sıcaklık sensörüdür, rulman ve sargılarda olabilir, anlık sıcaklık takibi yapılır.
. İZOLE RULMAN: 90 kW üzerinde ki motorlarda sürücülü uygulaması var ise tavsiye edilir.
. NU RULMAN: 160 gövde motordan sonra kayış-kasnak uygulamalarında tavsiye edilir.
. ENCODER: Motor devrinin hassas takibi için kullanılır.
. ISITICI: Motor sargılarında olur, motorun çok soğukta veya gece ile gündüz arasında sıcaklık farkı olan yerlerde motorun dur kalk çalışan yerlerde tavsiye edilir.
. HARİCİ FAN: Motorun çalışma ortamı çok sıcak ise veya devri 25 Hz altında çalışacak ise motor kendini soğutamaz bu nedenle kullanılır.
. FREN: Motorun duruşlarda anlık olarak durmasını sağlar.
9Motorlarda Koruma Sınıfları Nelerdir?
Motorlar genel olarak IP55 koruma sınıfında üretilmektedir. Burada IP den sonra gelen ilk rakam katı partikül (toz), ikinci rakam ise sıvılara karşı koruma derecesini belirttir. Bu rakamlar artarak motorun koruma derecesini artırabiliriz.
10Motorlarda İzolasyon Sınıfı Nedir?
Motorlarda B, F ve H olmak üzere. üç farklı izolasyon sınıfı vardır. Genel olarak F sınıfı izolasyon yapılmaktadır. B sınıfı 130 derece, F sınıfı 155 derece ve H sınıfı 180 derece sıcaklığa kadar dayanım sağlar. Sıcak bölgeler için H izolasyon sınıfı opsiyonel olarak yapılmaktadır.
11Motorlarda Rakımın Etkisi Nedir?
Motorlar genel olarak 1000 m rakıma kadar verim kaybetmeden çalışma olacak şekilde hesaplanır ve buna göre üretim yapılır. Ama rakım artıkça hava yoğunluğu azaldıkça motor kendini soğutamaz ve ısınır böylelikle verim kaybeder yani gücü azalmış olur.
12Motorlarda Verime Sıcaklığın Etkisi Nedir?
Motorlarda verimliliğe sıcaklığın etkisi vardır. Motor ısındıkça verimsizleşmeye başlar, motor ne kadar soğuk çalışır ise o kadar verimlidir. Motorlarda verimlilik hesabı yapılırken çevre sıcaklığını 40o ortama göre alınır, yaklaşık olarak her 5o de %3,5 güç kaybı gerçekleşir. Bu nedenle motoru optimum sıcaklıkta çalışmasını sağlamakta fayda vardır.