ADS Mühendislik, elektrik panolarının güvenlik önlemlerini, tasarım aşamasından başlamakta ve işletme sırasında devam ettirmek için müşterilerine destek vermektedir. Güvenlik önlemleri alınabilmesi için elektrik panolarının uluslararası standartlara uygun olarak üretilmesi oldukça önemlidir. Elektrik panosu tasarımı sırasında uluslararası standartlar ve TSE standartları dikkate alarak tasarımlarımızı gerçekleştirmekteyiz. Elektrik panoları yapımı sırasında uluslararası standartlandırma belgeleri mevcut olmayan cihazlar pano projelerimizde kesinlikle kullanılmamaktadır. Pano tasarımımızda kullanılan kablolar IEC 757 standartları doğrultusunda belirtilen kablo renkleri kullanılmaktadır. Kullanılacak ekipmanın güç tüketimine göre de kullanılacak kablo kesitleri belirlenmektedir.
Kablo renkleriyle ilgili birkaç örnek vermek gerekirse; Topraklama kablosu: Yeşil-Sarı, Nötr: Mavi, 220V AC: Kahverengi, 24V AC kontrol devresi: Kırmızı, Nötr kontrol devresi: Beyaz, 24V DC kontrol devresi: Koyu mavi, GND (OV DC) kontrol devresi: açık mavi beyaz çizgili olarak örneklendirilebilir. Elektrik panolarında elektrik akımın geçtiği noktalarda canlıların temas etmesini önlemek için izolasyonun yapılması gerekmektedir. Bunun için bara mevcut olan panolarda baraların bulunduğu alan şeffaf PVC malzeme ile koruma altına alınmaktadır. Elektriksel kaçak oluşmaması için kontrol panolarında kaçak akım koruma rölesinin bulunması gerekmektedir. Canlıları korumak için kullanılması gereken kaçak akım rölesinin değeri 30mA olmalı, elektriksel olarak yangına karşı korumak için kaçak akım koruma rölesinin değerinin 300mA olmalıdır.
Elektrik projelerinin çizimi uzman elektrik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Çizimleri yapılırken pano içindeki ekipmanlar için uluslararası standart görseller kullanılmaktadır. Çizimler yapıldıktan sonra Elektrik teknikeri ve teknisyenlerimizle elektrik panosuna başlanılmaktadır. Elektrik panosunun üretimi bittikten sonra Elektrik Mühendislerimiz tarafından enerjisiz ve enerji verilerek testleri yapılmaktadır. Testler yapıldıktan sonra pano sevk edilmeden önce elektrik projesi pano içinde bulunduğundan emin olarak sevkiyatı gerçekleştirilmektedir.
Elektrik panoları devreye alındıktan sonra panonun ön zemininde yalıtkan paspasın olması gerekmektedir. Elektrik panosu kontrolleri 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince yılda 1 defa kontrol edilmelidir. Kontrol panosu yetkili personeller haricinde kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
ADS Mühendislik olarak uzun yıllardır kazandığımız bilgi, beceri, deneyimlerimiz ve çözüm odaklı çalışmalarımız ile uygulamalarınızdaki en iyi çözümleri sizlere sunmaktan gurur duyarız.