Coriolis Kütlesel Debimetre Nedir?

 

Bu ölçüm prensibi Gaspard-Gustave Coriolis'in teoremlerine dayanır. Bu metotla doğrudan kütlesel ölçüm yapılabilmektedir. Bu prensipte her debimetrenin içinde tüp bulunmaktadır, bu tüp bir titreşim mekanizması sayesinde belirli frekansta sürekli titremektedir. Debimetre içinde ayrıca tüpün titremesini algılayan çok hassas sensörler mevcuttur. Akış olmadığı esnada ölçüm tüpü aynı frekansta titrer, giriş ve çıkış noktasındaki sensörlerin aynı anda sinyal üretmesini sağlar. Akış başladığında ölçüm tüpünde gözle görülemeyecek düzeyde bükülmeler meydana gelir. Bu bükülmeler ile giriş ve çıkış sensörleri arasında faz kayması denen durum meydana gelir ve sensörler farklı zaman dilimlerinde sinyal üretmeye başlar. Sensörlerin ürettiği sinyallerin arasındaki zaman farkı sıvının kütlesi ve hızı ile doğru orantılıdır. Bu metotla sadece kütle geçiş miktarı değil akışkan yoğunluğu da ölçülmektedir.

Örneğin su ile dolu olan ölçüm tüpünün salınımları, viskoz ve daha yoğun baldan daha hızlı olmaktadır, ölçüm tüpünün titreşim frekansını algılayan sensörler aynı zamanda kaç sinyal üretildiği bilgisini de saymaktadır. Bu titreşim frekansı da akışkan yoğunluğunun doğrudan ölçülmesine olanak sağlar.

Bu metotla farklı parametreler (kütlesel akış ve yoğunluk) aynı anda birbirinden bağımsız olarak ölçülmektedir.

ADS Mühendislik, ABB ölçüm ve analiz cihazlarında uzman mühendis kadrosu ve güçlü stok yapısı ile hızlı ve güvenilir bir hizmet sağlamaktadır. Coriolis Kütlesel Debimetre ile ilgili detaylı bilgi almak için Ölçüm ve Analiz Cihazları sekmesinden bizleri ziyaret edebilir ya da 444 237 4 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Youtube Hesabımızı Takip Edin, Yeni Eğitim İçeriklerini Kaçırmayın!