Elektrik Panosu Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Evrende kendisine büyük bir yer edinen insan, bunu düşünebilme ve üretebilme becerisi sayesinde başarmıştır. Edindiği konumda yaşamını kolaylaştırmak adına pek çok şey yapmıştır. Bunların en önemlisi ise teknolojik ilerlemeler sayılmaktadır. Teknoloji, bünyesinde pek çok gelişmeyi barındırır. Elektrik de bu gelişmeler arasında yerini alır.

 Elektriğin İnsan Yaşamına Katkıları

Elektriğin 1752 yılında Benjamin Franklin tarafından icat edildiği bilinmekteydi. Ancak yapılan araştırmalar sonucu 1800 senesinde İtalyan asıllı fizikçi Alessandro Volta’nın elektriği keşfettiği görülmektedir.

İcadı geçmişe dayanan elektrik, o günden bugüne insan yaşamını oldukça kolaylaştırmıştır. Elbette günümüz dünyasında teknolojinin daha da ilerlemesi, elektrik alanındaki gelişmeleri de etkilemiştir. Elektrik sayesinde akıllı cihazlar, araçlar, tıbbi aletler ve buna benzer birçok şey çalıştırılmaktadır. Evlerde, okullarda, iş yerlerinde, parklarda elektrikli sistemler devreye girmektedir.

Teknoloji ve elektrik birbirini besleyen iki faktöre işaret etmektedir. Örneğin bilim alanında yapılan çalışmalar elektrik aracılığıyla meydana getirilebilmektedir. Günlük yaşamdan örnek verecek olursak, insanların bulunduğu mekanların güvenliği elektrikli aletler sayesinde sağlanmaktadır. Bu güvenliği sağlayan cihazlardan birinin elektrik panosu olduğu söylenebilir.

Elektrik Panosu Nedir?

Elektriğin tesisat veya bina ortamında belirli sistemler bulunur. Bu sistemler dağıtım ve iletim işlemlerinde kullanılan şalt malzemelerinden, kablolarından meydana gelir. Bu malzemelerin bir arada kullanıldığı kabine elektrik panosu denilir.

Sözü edilen pano bölümünde reaktif elektrik sayacı, aktif elektrik sayacı, güç kontaktörleri, voltmetre bulunur. Bunlara ek olarak ampermetre, güç rölesi, kontrol rölesi, elektrik sigortası, sinyal lambası yer alır. Sayılan bu parçalar elektrik panosu bağlantısının yapılması için gereklidirler.

Elektrik panoları yapılan işin kesintiye uğramadan sorunsuz biçimde yapılmasına olanak tanır. Ayrıca iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.

 Elektrik Panosunun Yapılışı

Binaların bünyesinde küçük elektrik sayaç panoları bulunur. Panoların içinde sigortalar, merdiven otomatiği, zil trafosu, merkezi otomatik kesici yer alır. Sayılan parçalar, bir binanın kaliteli ve sağlam olması açısından son derece önemlidir. Elektrik panolarının üretildiği özel firmalar bulunmaktadır. Bu firmalarda istenilen ölçülerde panolar oluşturulur.

Özel istek sonucu üretilen elektrik panolarının fiyatları; panoların boyutlarına, sac kalınlığına, boyanın kalitesine bağlıdır. İlgili panolar üretilirken bilgisayardan gerekli bazı işlemler yapılır. Temel programlar aracılığıyla panoların iskeleti meydana getirilmektedir. İskeleti düzenleyen sacların kesim ölçüleri, sacın delinecek bölmeleri belirlenir. Ve sonrasında da sac işleme makinesine bunları yapması adına komut verilmektedir.

Komut neticesinde ortaya çıkan sac, makineye eklenerek ayarlaması yapılır. İskelet elde edildikten sonra saclara gerekli ısıl işlemler uygulanır. İstenilen boyutlara gelen saclara elektrostatik toz boyası uygulanmaktadır. İskelete ait iç ve dış kapaklar kontrol edilir. Ardından elektrik dağıtım panosu montaja hazır hale getirilir.

 Elektrik Panosunda Neler Bulunmalıdır?

Elektrik panosunun bir diğer adı elektrik dağıtım panosu olmaktadır. Bu nedenle yazı içerisinde her iki kavram birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Üretilen elektrik panolarının özellikleri, modellerine göre değişkenlik gösterir. Modüler panolarda proje cebi, yan saclar, montaj plakası, kilitlenebilir ön kapı bulunmaktadır. Bu özelliklere isteğe göre raf, aksesuar yahut transparan kapı eklenmektedir.

İlgili panoların sıva üstü, sıva altı ve duvar tipi türleri de bulunmaktadır. Bunlarda giriş çıkış fırçaları, proje cebi, montaj plakası ve kablo tutucu yer alır.

 Elektrik Panosu Bakımı Yapmanın Yararları

Elektrik dağıtım panosu, bakım noktasında özen istemektedir. Gösterilen bu özen insan yaşamının güvenliği bakımından önemlidir. Bakımı yapılan panolar iş güvenliği ve işçi sağlığına büyük katkıda bulunur. İnsana dair çalışma ve yaşam ortamlarında konfor sağlamaktadır. Tesis içerisinde yer alan ekipmanların düzenli olmasına yol açar. Bu panolarla ortaya çıkabilecek arızalar engellenmektedir. Dolayısıyla işletmenin maliyeti oldukça azalmaktadır.

Panolarda kullanılan parçalar kullanıldıkça eskimektedir. Bu bağlamda eskiyen parçaların yenilenmesi ve kullanılan malzemelerin onarılması önemlidir. Elektrik panosunun sistemi kaliteli malzemeler ile istenilen sonucu vermektedir.

Elektrik Panosu Nerelerde Kullanılır?

Hemen hemen her yerde kullanımı sağlanan elektrik panosu günlük hayatın olmazsa olmaz bir parçası haline gelmiştir. Ayrıcalıklı imkanlar sağlayan elektrik dağıtım panosu, elektriğin yer aldığı her yerde bulunan bir sistemdir. İşletmelerde, binalarda, apartmanlarda, otellerde kısacası elektrik nerede varsa orada kullanılan bir sistem olup kullanımı zorunludur.

Elektriğin meydana getirebileceği olumsuz durumları ortadan kaldırmak için elektrik panosu kullanımı sağlanır. Bu sistem elektriğin en doğru yöntem ile dağılmasını sağlar ve aşırı yükleri çekmesi halinde elektrik kesilmesi gibi durumlar bu panonun içerisinden halledilmektedir. Elektrik pano hizmetinin ADS Mühendislik hizmetini vermektedir. Kaliteli ve güvenli işler yapan firma, elektrik panolarının imalatını yapmaktadır.

 Elektrik Panosu Çeşitleri Nelerdir?

Elektriğin olduğu panoya ait bazı çeşitler bulunur. Bu çeşitler şu şekilde sıralanabilir:

  1. MCC Panosu: Motor grubunda yer alan sistemin kontrolünü sağladığı endüstriyel tipte olan bir pano çeşidi olarak bilinir. Endüstriyel tesislerde kullanılır ve motor merkezinin görevini yapmakla sorumludur.
  2. Makine Panosu: Kompresör, yangın sistemi, jeneratör gibi makinelerin kendine ait bir panosu vardır. Makinenin kontrolünü sağlamakla görev yapar.
  3. PLC ya da Otomasyon Panosu: Endüstriyel otomasyon uygulamasında kullanımı sağlanan ve çeşitli kontrol işlemlerini sağlayan bir pano türü olarak tanımlanabilir.
  4. Transfer Panosu: Jeneratör uygulamasında yer alan jeneratör ve şebeke arasında bulunan geçişi sağlayan bir pano çeşidi olarak bilinir.
  5. Şantiye Panosu: İnşaatta yer alan elektriği geçici olarak kullanan ve elektrik ihtiyacının ortadan kalkmasına yardımcı olan panolar olarak bilinir. Şantiye bittiği zaman bu panonun görevi de otomatik olarak biter.
  6. Ana Dağıtım Panosu: Bir tesiste yer alan ana dağıtım üssü olarak bilinir. Pek çok sayıda koruma elemanı ve devre kesici yer alır. Bir binaya elektrik ilk kez ana dağıtım panosu yardımı ile sağlanır. Bu sebepten dolayı yüksek amper bulunduran elemanlar ana dağıtım panosu üzerinde yer alır.
  7. Sayaç Panosu: Bir binanın girişinde yer alan elektrik sayacının bulunduğu panodur. Tali dağıtım ve ana dağıtım panosunun yanı sıra sayaç panosu da ayrı bir şekilde yapılır.
  8. Orta Gerilim Panolar: Genel olarak kesici ağırlıklı olan elemanların yer aldığı, iletim hatları ve ana dağıtım panosu arasında yer alan geçişi sağlayan kontrol ve koruma panoları olarak bilinirler.
  9. Tali Dağıtım Panosu: Ana dağıtım panosunun çıkışına bağlanmış olan, binada katlarda ve binanın çeşitli bölgesinde konumu bulunan, daha küçük boyutlarda olan dağıtım panoları olarak bilinir. Binada bulunan yüklerin girişlerinin hepsi bu pano içerisinde yer alır. Ana dağıtım panosuna nazaran daha düşük akım içermektedir.

ADS Mühendislik 20+ yıllık tecrübesiyle elektrik dağıtım pano çözümlerinde kaliteli ve güvenilir bir hizmet sağlamaktadır. Pano çözümlerimiz  hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

Youtube Hesabımızı Takip Edin, Yeni Eğitim İçeriklerini Kaçırmayın!